Stay connected:
Best Shop Skopelos - Χώρα Σκοπέλου-Σκόπελος Best Shop Skopelos +30 2424 022033
Best Shop Skiathos - Περ. Οδός Σκιάθου - Σκιάθος Best Shop Skiathos +30 2427 022428
Close
Best Shop Skopelos - Χώρα Σκοπέλου-Σκόπελος Best Shop Skiathos - Περ. Οδός Σκιάθου - Σκιάθος

Οδηγίες για το σωστό ψήσιμο του αρνιού

Οδηγίες για το σωστό ψήσιμο του αρνιού

Οδηγίες για το σωστό ψήσιμο του αρνιού

 

Ελληνικό Πάσχα χωρίς αρνί Δεν γίνεται!

Όλοι μας περιμένουμε πως και πως την Κυριακή του Πάσχα για να… πέσουμε με τα μούτρα στο σουβλιστό αρνάκι.

Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να γίνει το σωστό ψήσιμο, ώστε το πασχαλιάτικο γεύμα να είναι «λουκούμι» και να αξίζει την υπομονή της νηστείας.

Αν θέλετε και εσείς να εντυπωσιάσετε τους φίλους, θα πρέπει να γίνεται ο άρχοντας της σούβλας.

 

Οδηγίες για το σούβλισμα του οβελία

Επιλέγουμε ένα ντόπιο αρνί ή κατσίκι βάρους 11-12 κιλά. Χρειαζόμαστε σούβλα, ψησταριά, κάρβουνα, σύρμα και μια πένσα.

Βήμα 1ο

Περνάμε το αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα ξεκινώντας από την πίσω πλευρά, μέχρι να βγει από το στόμα. Σταθεροποιούμε το πίσω μέρος με μία διχάλα στο ψαχνό που έχουν τα καπούλια του ζώου. Προσοχή! Στο πάνω μέρος δεν τρυπάμε το κεφαλάκι γιατί θα χάσουμε τον καλύτερο μεζέ!

Βήμα 2ο

Σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας, θα χρειαστούμε το σύρμα και την πένσα. Περνάμε ένα κομμάτι σύρμα σε δύο σημεία στη ραχοκοκαλιά του και ένα ακόμα στο λαιμό του στα οποίο θα πρέπει να τοποθετήσουμε εξωτερικά ένα ξυλαράκι όχι μεγαλύτερο από 10 εκατοστά ώστε να το δέσουμε. Στη συνέχεια, βάζουμε χιαστί τα πίσω πόδια πάνω από την σούβλα και δένουμε στη σούβλα με σύρμα.

Βήμα 3ο

Aλατοπιπερώνουμε το αρνί εσωτερικά και στον λαιμό του, προαιρετικά βάζουμε και λίγο λεμόνι και στη συνέχεια το ράβουμε με μία βελόνα σακοράφα και χοντρή κλωστή βαμβακερή.

Βήμα 4ο

Τοποθετούμε τη μπόλια στην πλάτη του αρνιού – τη στερεώνουμε με σύρμα ή οδοντογλυφίδα.

Το αρνί είναι έτοιμο να ψηθεί!

Σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία, αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η φωτιά. Αρχικά πρέπει να φτιάξουμε μια θράκα και να τοποθετήσουμε το αρνί ψηλά. Ο αυτόματος μηχανισμός θα πρέπει να είναι στο γρήγορο για να μην αρπάξει το αρνί. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τους ρυθμούς της φωτιάς. Όσο η φωτιά πέφτει θα πρέπει να γίνεται πιο αργό το γύρισμα, αλλά και να κατεβάσουμε το ύψος της σούβλας.

Σε περίπου τέσσερις ώρες το αρνάκι είναι έτοιμο.

Καλή διασκέδαση και καλή όρεξη!